Τρίτη 29 Μαΐου 2012

τα αποτελέσματα έδειξαν ΤΡΥΠΕΣ...

οι "Τρύπες " το Ρόκ συγκρότημα που άλλαξε τα δεδομένα της Ελληνικής Ρόκ σκηνής ανακυρύχτηκαν ώς το καλύτερο Ροκ Συγκρότημα απο τους φίλους του Kapagalou, αφήνοντας πίσω δυνατά ονόματα όπως τα "Ξύλινα Σπαθιά" τους "Panx Romana" ή τους μεταγενέστερους 1550...








ο Kapagalos για να τιμήσει την επιλογή σας, σας παραθέτει την ιστορία του Γκρούπ και τις σημαντικότερες μουσικές τους στιγμές...

Οι Τρύπες ήταν ένα δημοφιλές ελληνικό ροκ συγκρότημα από την Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ο ιδιαίτερος ήχος τους, προερχόμενος απο τα βασικά χαρακτηριστικά του πυρήνα της μπάντας, δηλαδή απο τα αναγνωρίσιμα φωνητικά και στίχους του τραγουδιστή Γιάννη Αγγελάκα καθώς και απο τις ιδιόμορφες συνθέσεις του μπασίστα Γιώργου Καρρά, ενέπνευσε πολλα σχήματα της εποχής και τους χάρισε μια θέση στο πάνθεον των πιο ποιοτικών και εμπορικά επιτυχημένων ελληνόφωνων ροκ σχημάτων.

Σύντομη ιστορία του γκρουπ

Ξεκίνησε το 1983 με τον Γιώργο Καρρά και τον Γιάννη Αγγελάκα να γράφουν μουσική με ελληνικό στίχο και επιρροές από punk και εναλλακτικό ροκ. Το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο στούντιο Αγροτικόν με μηχανικό ήχου τον Νίκο Παπάζογλου. Κυκλοφόρησε το 1985 και το κομμάτι Ταξιδιάρα Ψυχή έγινε επιτυχία στους θαυμαστές του ελληνικού ροκ.

Το 1987 αφού διαταράχθηκαν οι σχέσεις με την δισκογραφική τους εταιρία ηχογραφούν το δεύτερο τους άλμπουμ Πάρτυ στο 13ο Όροφο με δανεικά λεφτά από τον φίλο τους Σπύρο Βεδουρά. Τότε γίνεται η συνάντηση με τον Γιάννη Πετρίδη και το συμβόλαιο με την εταιρία Virgin.

Οι συχνές ζωντανές εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη πρώτα και αργότερα στην Αθήνα τους καθιέρωσαν σαν μια δυναμική ανερχόμενη μπάντα με καλή σκηνική παρουσία και ένα κοινό που τους ακολουθούσε παντού. Το συγκρότημα απέκτησε πανελλήνια φήμη στην δεκαετία του '90 μετά την κυκλοφορία του τρίτου δίσκου Τρύπες στον Παράδεισο. Κατά την ίδια δεκαετία ακολούθησαν οι πρώτες εμφανίσεις στο εξωτερικό, παίζουν στο διεθνές festival του Belfort της Γαλλίας, στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ.
Το καθοριστικό τέταρτο άλμπουμ Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια έκανε την μουσική τους γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Έως τότε ο στίχος είχε γίνει πιο προσωπικός και η μουσική παραγωγή τελειοποιήθηκε. Το συγκρότημα είχε γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα παρά την συστηματική αποχή από ΜΜΕ όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο και περιοδικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Τον Απρίλιο του 1993 ηχογραφήθηκε επίσης το άλμπουμ Υπέροχο τίποτα και είναι πειραματική μουσική του Γιώργου Καρρά σε στίχους του Γιάννη Αγγελάκα. Σε αυτό το άλμπουμ ο Γιώργος Καρράς που είναι ο βασικός συνθέτης του συγκροτήματος εκδηλώνει τις αναζητήσεις του και σε άλλα είδη μουσικής εκτός από την ροκ και δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει όργανα όπως το ακορντεόν, τσέλο, κοντραμπάσο, βιολί και τα συνθεσάιζερ για να πετύχει ένα μουσικό αποτέλεσμα που σε παραπέμπει σε εικόνα. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από λίγο καιρό από την κυκλοφορία του το άλμπουμ αυτό χρησιμοποιείται για την μουσική επένδυση ταινίας του Ελληνικού Κινηματογράφου. Κυκλοφόρησε σε βινύλιο και αργότερα όταν κυκλοφόρησε σε CD προστέθηκαν τέσσερα μουσικά κομμάτια από την μουσική που έγραψαν οι Τρύπες για την ταινία Η εποχή των δολοφόνων[1] του σκηνοθέτη Νίκου Γραμματικού.

Το 1994 ηχογραφούν στο Club ΡΟΔΟΝ το live άλμπουμ Κράτα το Σώου Μαϊμού με αυτό το άλμπουμ τους που έχει και κάποια τραγούδια τους σε εκτέλεση με ακουστικά όργανα κλείνει η πρώτη δημιουργική περίοδος του συγκροτήματος.
Το 1996 ηχογραφούν το Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι τότε ανοίγει ένας νέος κύκλος και μια νέα δημιουργική περίοδος. Η πορεία τους σταματά μετά την τελευταία δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί το 1999 Μέσα στη Νύχτα των Άλλων.

Το συγκρότημα διαλύεται στην καλύτερη του περίοδο το 2001 μετά την απόφαση όλων των μελών καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος ο Αγγελάκας "σταματήσαμε όταν αρχίσαμε να κοιτάμε το ρολόι στις προβες" εννοώντας οτι πολύ απλά είχαν βαρεθεί.

Μέλη

Ιδρυτικά
Γιάννης Αγγελάκας - Φωνητικά
Γιώργος Καρράς - Μπάσο
Μιχάλης Κανατίδης - Κιθάρα
Κώστας Φλωροσκούφης - Τύμπανα
Τελικό σχήμα
Γιάννης Αγγελάκας - Φωνητικά
Γιώργος Καρράς - Μπάσο
Μπάμπης Παπαδόπουλος - Κιθάρα
Γιώργος Τόλιος - Τύμπανα
Ασκληπιός Ζαμπέτας - Κιθάρα
Σέσσιον μουσικοί
Φλώρος Φλωρίδης - Σαξόφωνο
Γιώργος Χριστιανάκης - Πλήκτρα





Δισκογραφία ... και ένα επιλεγμένο αγάπημένο κομμάτι απο κάθε δίσκο, μόνο για τα αυτιά σας.

τρύπες 1985

 

Πάρτυ στον 13ο Όροφο (1987)

 

 

τρύπες στον Παράδεισο (1990)

εννιά πληρωμένα τραγούδια (1993)

 

κράτα το σόου Μαϊμού (1994) - εδώ

κεφάλι γεμάτο χρυσάφι (1996) - Ακούω την αγάπη

 μέσα στην νύχτα των άλλων (1999) - Γιορτή

 ένα ταξίδι που ποτέ δεν τελειώνει (2002) - best of...


tnx Μαίρη


μετά τιμής 
kapagalos

πηγή: Wikipedia 

2 σχόλια:

  1. συγχαρητήρια!!!!!!!!!πολύ ωραίο το αφιέρωμα ..σχεδόν συγκινήθηκα καθώς πέρασαν από μπροστά μου όλες οι ωραίες μου εφηβικές στιγμές.Η πρώτη συναυλία που πήγα Τρύπες ήταν το 1989 με εισιτήριο 350 δραχμές...και ήταν η αρχή γιατί μετά δεν έχασα καμία συναυλία τους. Ακόμα μέσα στο δωμάτιό μου έχω ένα πίνακα ανακοινώσεων με εισιτήρια απο συναυλίες τους και κάθε φορά που πέφτει το μάτι μου εκεί αναπολώ τα εφηβικά μου χρόνια.Κρίμα που δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να πάμε μαζί σε μια συναυλία τους. Πάντα θα σιγοτραγουδάμε τα τραγούδια τους γιατί απλά είναι ΟΙ ΤΡΥΠΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ.......
    ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΑ ΠΟΡΩΜΕΝΗ ΤΡΥΠΟΥ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή