Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

To σαδομαζό Άρλεκιν που θα διαβάζει κάθε γυναίκα το καλοκαίρι

Το Fifty Shades of Grey δεν είναι βιβλίο, είναι φαινόμενο. Το νέο Twilight που φέρνει την μάνα σου, την γκόμενά σου και την αδελφή σου σε οργασμό.


Νο1 στην best seller λίστα των NY Times επί δεκάδες εβδομάδες, εξώφυλλό ταυτόχρονα σε Newsweek, People και Entertainment Weekly, μεταφρασμένο σε 37 γλώσσες, με 10.000.000 αντίτυπα να έχουν πετάξει από το ράφι και τα δικαιώματα για την κινηματογραφική του μεταφορά να έχουν ήδη πουληθεί έναντι 5 εκ. δολάρια. Ποιος να το περίμενε ότι θα γινόταν όλος αυτός ο πανικός για μια τσόντα με κυριλέ εξώφυλλο;

  Mommy Porn. Αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι βιβλιοκριτικοί για να χαρακτηρίσουν το είδος εστέτ σεξουαλικής λογοτεχνίας για νοικοκυρές απογοητευμένες από τον γάμο τους που αποτελούν και το μεγάλο μέρος του φανατικού κοινού του Fifty Shades of Porn.

Κάτι σαν εκσυγχρονισμένο Άρλεκιν με πρωταγωνίστρια την παρθένα απόφοιτο κολλεγίου Anastasia Steele που μπλέκεται σε μια άκρως ερωτική –και ελαφρώς σαδομαζοχιστική-σχέση με τον ανερχόμενο επιχειρηματία Christian Grey. Το οποίο και εννοείται ότι αποτελεί μέρος τριλογίας, με τα επόμενα δυο βιβλία να ονομάζονται Fifty Shades Darker και Fifty Shades Freed  αντίστοιχα.
Σε πρώτο επίπεδο, δεν έχεις κανένα λόγο να σε νοιάζει το συγκεκριμένο βιβλίο, ούτε η ιστορία της μεσήλικης Βρετανίδας συγγραφέας του, E.L.James, που το πρωτοανέβασε ως fan fiction του Twilight, βρήκε ανταπόκριση και το εξέδωσε μόνη της σε e-book.

  Ούτε το γεγονός ότι ειδικοί το χρίζουν ως υπόδειγμα viral marketing , καθώς λόγω του διακριτικού εξωφύλλου του –και της διάδοσης των e-readers- μπορούν να το απολαμβάνουν χωρίς ντροπή δημόσια από την τελευταία νοικοκυρά μέχρι την Kristen Stewart και την Selena Gomez.
 
Αυτό που σε νοιάζει είναι ότι είναι σχεδόν δεδομένο ότι κάποια γυναίκα στον κύκλο σου το έχει ήδη διαβάσει ή το αγοράζει την στιγμή που μιλάμε. Και, στη συνέχεια, θα θέλει να σου μιλήσει για την σημασία της γυναικείας υποταγής στις σεξουαλικές ορέξεις του άντρα και πόσο μετα-φεμινιστικό είναι αυτό.

  Αν είσαι τυχερός, απλά θα δεις την γκόμενά σου να σου ζητάει να γίνεις πιο ‘άγριος’ μαζί της. Αν είσαι άτυχος,  θα έρθεις αντιμέτωπος με το απορημένο βλέμμα του πατέρα σου, ένδειξη της αλλαγής σεξουαλικής συμπεριφοράς της μάνας σου.

  Η ουσία είναι ότι κάτι συμβαίνει με την πάρτη του. Χωρίς να διεκδικεί Νόμπελ Λογοτεχνίας, ούτε καν στην δική του υπο-κατηγορία, το 50 shades of Grey έχει αγγίξει τον γυναικείο παλμό με ένα αχαρακτήριστα εύστοχο τρόπο.
Όπως έχει χαρακτηριστικά γράψει η New Zealand Herald, διαβάζεται νεράκι, αρκεί φυσικά ‘να μπορέσεις να συγκρατηθείς από το να χαστουκίσεις την ηρωίδα για το πόσο λίγη αυτοεκτίμηση έχει’.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολύ κακό βιβλίο που θα σε ταλαιπωρήσει αφάνταστα τους επόμενους μήνες και θα σε κάνει να απορήσεις για το περιοδικό Time, που συμπεριέλαβε την συγγραφέα του στους 100 ανθρώπους με την περισσότερη επιρροή παγκοσμίως.
Ακόμη όμως και αν γλιτώσεις την έντυπη έκδοση, σε παραμονεύει η κινηματογραφική τριλογίας που βρίσκεται ήδη σε φάση παραγωγής με το μισό Χόλιγουντ να κάνει ουρά για να παίξει σε αυτό που αποκαλείται το ‘νέο 9 ½ εβδομάδες ’.



 
πηγή: COSMO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου